Lehtikirjoitukseni toukokuu 2023: Tarvitsemme yhteistyökykyisen piispan.

17.05.2023

”Mikkelin hiippakunnan piispanvaalit järjestetään 25.5, nykyisen piispan Seppo Häkkisen jäädessä eläkkeelle. Hiippakuntaan kuuluvat Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen maakuntien seurakunnat, seurakuntia on yhteensä 36 ja jäseniä noin 420 000.

Vaalissa äänioikeutettuja ovat kaikki Mikkelin hiippakunnan 556 pappia ja lehtoria sekä vastaava määrä maallikkovalitsijoita. Maallikkovalitsijat toimivat pääosin seurakunnan luottamustehtävissä.

Kirkkojärjestyksen 18 luvun alussa piispan tehtävä ilmaistaan lyhyesti: ”Piispa, kukin hiippakunnassaan, on seurakuntien ja pappien ylin kaitsija.”

Ehdolla piispan virkaan ovat kirkkoherra Pekka Särkiö, kirkkoherra Sammeli Juntunen, kirkkoherra Mari Parkkinen ja rovasti Pekka Huokuna.

Vaalipaneeleissa ehdokkaat eivät ole kovasanaisesti väitelleet arvoista tai seurakunnan tulevaisuuden muutoksista. Pitkään seurakuntatoiminnassa mukana olleena, kunnioitan ehdokkaiden toimintatapaa, joka auttaa uutta piispaa menestymään työssään. Äänioikeutetut tietävät ehdokkaiden taustat ja äänestävät omaa suosikkiaan ilman julkista riitelyäkin.

On hyvä muistaa, että suomen evankelisluterilainen kirkko on yksi maailman tasa-arvoisimmista uskonnoista, jossa nainen voi toimia pappina, kirkkoherrana ja piispana, samaa sukupuolta olevia on siunattu- ja vihitty avioliittoon, pride- messuja on pidetty kirkoissa, avoliitossa elävä voi osallistua seurakuntatyöhön ja kirkon toimintaa saa julkisesti kritisoida.

Kaikki edellä mainittu on monessa suomessakin harjoitetussa uskonnossa täysin mahdotonta ja ulkomailla uskonnonvastaisesta toiminnasta voi joutua kivitetyksi.

Evankelisluterilainen kirkko tulee muuttumaan ja sitä muutetaan myös sisältäpäin. Hiippakuntamme tarvitsee yhteistyökykyisen piispan, jonka julkiset mielipiteet eivät revi seurakuntalaisia tai työntekijöitä erilleen. Seurakunnan hyvässä lapsi-, aikuis-, perhe-, vanhus- ja jumalanpalvelustyössä tulee säilyttää työrauha.

Jarno Strengell

Kirkkovaltuutettu

Kirkkoneuvoston jäsen

Mikkeli”

#piispa #kirkkoherra #pappi #seurakunta #hiippakunta #vaalit #avioliitto #tasaarvo #evankelisluterilainen #kirkko #jumalanpalvelus

LS_16.5.2023_Tarvitsemme_yhteistyokykyisen_Piispan..jpg

24.05.2023Ammattiliitto JHL- edustajiston valtakunnallinen kokous Vantaalla (165 000 jäsentä), puheita, työntekijöiden edunvalvontaa ja ystävien tapaamista.
21.05.2023Hyvää Kaatuneiden muistopäivää. Sain kunnian Mikkelin kaupungin edustajana laskea seppeleen Sankaripatsaalle, yhdessä everstiluutnantin ja majurin kanssa.
17.05.2023Lehtikirjoitukseni toukokuu 2023: Tarvitsemme yhteistyökykyisen piispan.
30.04.2023Hyvää Vappua kaikille. Me avattiin pojan kanssa kesämökkikausi munkilla ja simalla.
27.04.2023Lehtikirjoitukseni huhtikuu 2023: Populismin sijasta vastuullista talouspolitiikkaa.
22.04.2023Tapasin Kuntaministeri Sirpa Paateron Lappeenrannassa, keskusteltiin poliittisesta tilanteesta ja meneillään olevista hallitusneuvotteluista .
11.04.2023Minut valittiin tänään Etelä-Savon maakuntavaltuuston puheenjohtajaksi 2023-2025, kiitos luottamuksesta.
05.04.2023Mikkelin kaupunginhallituksen seminaaripäivä menossa, välillä on hyvä pitää kahvitauko.
03.04.2023ISO KIITOS eduskuntavaaleissa äänestäneille ja tukiryhmälleni luottamuksesta, sain yli 3200 ääntä, joka ei tällä kertaa riittänyt läpimenoon. Elämä- ja arki jatkuu huomenna normaalisti.
01.04.2023Minun osalta eduskuntavaalityö on nyt tehty ja me lähdettiin pojan kanssa pulkkamäkeen. Muistakaa äänestää sunnuntaina.

Siirry arkistoon »