Lehtikirjoitukseni toukokuu 2023: Tarvitsemme yhteistyökykyisen piispan.

17.05.2023

”Mikkelin hiippakunnan piispanvaalit järjestetään 25.5, nykyisen piispan Seppo Häkkisen jäädessä eläkkeelle. Hiippakuntaan kuuluvat Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen maakuntien seurakunnat, seurakuntia on yhteensä 36 ja jäseniä noin 420 000.

Vaalissa äänioikeutettuja ovat kaikki Mikkelin hiippakunnan 556 pappia ja lehtoria sekä vastaava määrä maallikkovalitsijoita. Maallikkovalitsijat toimivat pääosin seurakunnan luottamustehtävissä.

Kirkkojärjestyksen 18 luvun alussa piispan tehtävä ilmaistaan lyhyesti: ”Piispa, kukin hiippakunnassaan, on seurakuntien ja pappien ylin kaitsija.”

Ehdolla piispan virkaan ovat kirkkoherra Pekka Särkiö, kirkkoherra Sammeli Juntunen, kirkkoherra Mari Parkkinen ja rovasti Pekka Huokuna.

Vaalipaneeleissa ehdokkaat eivät ole kovasanaisesti väitelleet arvoista tai seurakunnan tulevaisuuden muutoksista. Pitkään seurakuntatoiminnassa mukana olleena, kunnioitan ehdokkaiden toimintatapaa, joka auttaa uutta piispaa menestymään työssään. Äänioikeutetut tietävät ehdokkaiden taustat ja äänestävät omaa suosikkiaan ilman julkista riitelyäkin.

On hyvä muistaa, että suomen evankelisluterilainen kirkko on yksi maailman tasa-arvoisimmista uskonnoista, jossa nainen voi toimia pappina, kirkkoherrana ja piispana, samaa sukupuolta olevia on siunattu- ja vihitty avioliittoon, pride- messuja on pidetty kirkoissa, avoliitossa elävä voi osallistua seurakuntatyöhön ja kirkon toimintaa saa julkisesti kritisoida.

Kaikki edellä mainittu on monessa suomessakin harjoitetussa uskonnossa täysin mahdotonta ja ulkomailla uskonnonvastaisesta toiminnasta voi joutua kivitetyksi.

Evankelisluterilainen kirkko tulee muuttumaan ja sitä muutetaan myös sisältäpäin. Hiippakuntamme tarvitsee yhteistyökykyisen piispan, jonka julkiset mielipiteet eivät revi seurakuntalaisia tai työntekijöitä erilleen. Seurakunnan hyvässä lapsi-, aikuis-, perhe-, vanhus- ja jumalanpalvelustyössä tulee säilyttää työrauha.

Jarno Strengell

Kirkkovaltuutettu

Kirkkoneuvoston jäsen

Mikkeli”

#piispa #kirkkoherra #pappi #seurakunta #hiippakunta #vaalit #avioliitto #tasaarvo #evankelisluterilainen #kirkko #jumalanpalvelus

LS_16.5.2023_Tarvitsemme_yhteistyokykyisen_Piispan..jpg

16.02.2024Lehtikirjoitukseni helmikuu 2024: Etelä-Savon energian myynti oli virhe.
08.02.2024Sain kunnian esittää JHL- ammattiliiton (160 000 jäsentä) edustajiston kokouksessa, uudeksi puheenjohtajaksi Håkan Ekströmmiä ja toimialajohtajaksi Mari Keturia. Hyvät valinnat.
01.02.2024Järjestin Mikkelin torin kävelykadulle "yhden miehen mielenilmauksen", jolla tuin ammattiliittojen lakkoja, työntekijöitä koskevia heikennyksiä vastaan.
23.01.2024Mikkelin kaupunki palkitsi vuoden 2023 menestyneitä urheilijoita, onnea palkituille.
19.01.2024Lehtikirjoitukseni tammikuu 2024: Päivystävät keskussairaalat säilytettävä..
13.01.2024SDP- presidenttiehdokas Jutta Urpilainen tapasi mikkeliläisiä torilla, samalla keskustelin itsekin kuntalaisten kanssa politiikasta.
08.01.2024Vuoden ensimmäinen Mikkelin kaupunginhallituksen kokous ja heti syvään päätyyn eli Etelä-Savon energian uuden 176 miljoonan euron lainan käsittely.
23.12.2023Hyvää joulun aikaa kaikille. Me koristeltiin pojan kanssa joulukuusi ja jäädään joululomalle.
20.12.2023Lehtikirjoitukseni joulukuu 2023: Työntekijöiden lakko-oikeus säilytettävä.
13.12.2023Vuoden viimeinen Etelä-Savon maakuntavaltuuston kokous takana. Kiitos yhteistyöstä ja hyvää joulun odotusta.

Siirry arkistoon »