Lehtikirjoitukseni toukokuu 2023: Tarvitsemme yhteistyökykyisen piispan.

17.05.2023

”Mikkelin hiippakunnan piispanvaalit järjestetään 25.5, nykyisen piispan Seppo Häkkisen jäädessä eläkkeelle. Hiippakuntaan kuuluvat Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen maakuntien seurakunnat, seurakuntia on yhteensä 36 ja jäseniä noin 420 000.

Vaalissa äänioikeutettuja ovat kaikki Mikkelin hiippakunnan 556 pappia ja lehtoria sekä vastaava määrä maallikkovalitsijoita. Maallikkovalitsijat toimivat pääosin seurakunnan luottamustehtävissä.

Kirkkojärjestyksen 18 luvun alussa piispan tehtävä ilmaistaan lyhyesti: ”Piispa, kukin hiippakunnassaan, on seurakuntien ja pappien ylin kaitsija.”

Ehdolla piispan virkaan ovat kirkkoherra Pekka Särkiö, kirkkoherra Sammeli Juntunen, kirkkoherra Mari Parkkinen ja rovasti Pekka Huokuna.

Vaalipaneeleissa ehdokkaat eivät ole kovasanaisesti väitelleet arvoista tai seurakunnan tulevaisuuden muutoksista. Pitkään seurakuntatoiminnassa mukana olleena, kunnioitan ehdokkaiden toimintatapaa, joka auttaa uutta piispaa menestymään työssään. Äänioikeutetut tietävät ehdokkaiden taustat ja äänestävät omaa suosikkiaan ilman julkista riitelyäkin.

On hyvä muistaa, että suomen evankelisluterilainen kirkko on yksi maailman tasa-arvoisimmista uskonnoista, jossa nainen voi toimia pappina, kirkkoherrana ja piispana, samaa sukupuolta olevia on siunattu- ja vihitty avioliittoon, pride- messuja on pidetty kirkoissa, avoliitossa elävä voi osallistua seurakuntatyöhön ja kirkon toimintaa saa julkisesti kritisoida.

Kaikki edellä mainittu on monessa suomessakin harjoitetussa uskonnossa täysin mahdotonta ja ulkomailla uskonnonvastaisesta toiminnasta voi joutua kivitetyksi.

Evankelisluterilainen kirkko tulee muuttumaan ja sitä muutetaan myös sisältäpäin. Hiippakuntamme tarvitsee yhteistyökykyisen piispan, jonka julkiset mielipiteet eivät revi seurakuntalaisia tai työntekijöitä erilleen. Seurakunnan hyvässä lapsi-, aikuis-, perhe-, vanhus- ja jumalanpalvelustyössä tulee säilyttää työrauha.

Jarno Strengell

Kirkkovaltuutettu

Kirkkoneuvoston jäsen

Mikkeli”

#piispa #kirkkoherra #pappi #seurakunta #hiippakunta #vaalit #avioliitto #tasaarvo #evankelisluterilainen #kirkko #jumalanpalvelus

LS_16.5.2023_Tarvitsemme_yhteistyokykyisen_Piispan..jpg

07.06.2024Lehtikirjoitukseni kesäkuu 2024: Etelä-Savon Energian osakkeiden myynti oli virhe.
06.06.2024Etelä-Savon maakuntavaltuuston puheenjohtaja Jarno sekä maakuntajohtaja Pentti, toivottavat kaikille hyvää ja aurinkoista kesää.
17.05.2024Kävin Helsingissä kokouksessa. Samalla kahvittelin kansanedustaja Anna-Kristiina Mikkosen kanssa, eduskunnan kahviossa, keskusteltiin Itä-Suomen tulevaisuudesta.
15.05.2024Lehtikirjoitukseni toukokuu 2024: Suomelle tärkeät europarlamenttivaalit.
27.04.2024Hyvää veteraanipäivää. Sain kunnian laskea everstiluutnantin-, kaupunginhallituksen puheenjohtajan- ja veteraanijärjestöjen kanssa seppeleen Mikkelin päämajapatsaalle.
12.04.2024Lehtikirjoitukseni huhtikuu 2024: Lapsille turvalliset koulutilat.
30.03.2024Hyvää Pääsiäistä. Tehtiin pojan kanssa talven viimeinen lumiukko, kevät saa tulla.
20.03.2024Mielelläni en Satu Taavitsaiseen liittyvää rikosasiaa kommentoi, mutta tämäkin etenee. Poliisi on tutkinut ja syyttäjä nostanut syytteen. Harmmillisen pitkiä nämä prosessit.
11.03.2024Lehtikirjoitukseni maaliskuu 2024: Pitkäjärven saunasta tuli arvovaltakysymys.
10.03.2024Poika on innostunut pelaamaan sählyä ja jalkapalloa, hyvää yhteistä ajanvietettä.

Siirry arkistoon »