Lehtikirjoitukseni toukokuu 2024: Suomelle tärkeät europarlamenttivaalit.
15.05.2024
”Suomi liittyi Euroopan unionin jäseneksi 1995. EU:ssa on 27 jäsenmaata, joissa asuu noin 450 miljoonaa ihmistä. Euroopan parlamentin kolme tärkeintä tehtävää on EU-lainsäädäntö, talousarvio ja toimielinten valvonta.
EU-vaaleissa 29.5–9.6 valitaan europarlamenttiin 720 edustajaa, joista 15 on Suomen edustajia. Eniten edustajia on Saksalla (96 edustajaa) ja vähiten Maltalla (6 edustajaa). Tällä hetkellä parlamentin suurimmat ryhmät ovat EPP kansanpuolueen ryhmä sekä S&D sosialistien- ja demokraattien ryhmä.
Euroopan parlamentissa voi saada huomiota puhumalla provosoivasti Ukrainan sodasta, demokratiasta, maahanmuutosta tai ilmastopolitiikasta, mutta läpi meneviin lakiesityksiin tai aluetukiin tarvitaan ryhmien- ja valiokuntien enemmistö sekä iso määrä taustatyötä.
Jos europarlamentaarikolla ei ole ennestään vahvaa poliittista kokemusta kotimaan tai Euroopan asioista eikä tunne ihmisiä, on hän monesti ulkona päätöksenteosta. Pelkästään 8500 euron kuukausipalkka, hyvät lisät ja erilaiset edut eivät saa olla syy olla ehdolla parlamenttiin.
Suomen edustajien tulee olla niissä valmisteluissa mukana, joissa päätetään tulli-, kilpailu-, kauppa-, sosiaali-, maatalous- ja ympäristölainsäädännöstä sekä rahoituksesta. Suomi maksoi 2022 EU-jäsenmaksua 2,3 miljardia euroa, kun vastaavasti tulot olivat 1,8 miljardia euroa.
Pohjoinen Suomi jolla on 1300 kilometriä Venäjä-rajaa, on turvallisuuden- ja kauppapolitiikan johdosta erityisaluetta, joka tulee ottaa EU- päätöksenteossa sekä hanke- ja tukirahoissa nykyistä paremmin huomioon.
Varsinkin Itä-Suomen muuta maata heikompaa koulutusta-, työllisyyttä- ja väestökehitystä tulee parantaa, joka vahvistaa Euroopan turvallisuutta.
Jarno Strengell Kaupunginvaltuutettu (sd.) Etelä-Savon maakuntavaltuuston puheenjohtaja”
#eu #eurooppa #europarlamentti #meppi #suomi #asetus #päätös #direktiivi #demokratia #maahanmuutto #ilmastopolitiikka #tulli #kilpailu #sdp
|