Lehtikirjoitukseni helmikuu 2023: Etelä-Savon energiaa ei saa myydä.

20.02.2023

”Etelä-Savon Energia on kokonaan Mikkelin kaupungin omistama energiayhtiö, jonka arvo on noin 350 miljoonaa euroa. Ese on tuottanut valoa, lämpöä ja hyvinvointia Mikkelin seudulle 120 vuoden ajan sekä tulouttanut 2000-luvulla Mikkelin kaupungille nykyrahaksi muutettuna yli sata miljoonaa euroa.

Mikkelin kaupunginhallitus sekä konserni- ja elinvoimajaosto on helmikuun kokouksessa päättänyt esittää Esen vähemmistöosuuden 33–49 prosentin myyntiä kaupungin noin 40 miljoonan euron taseen alijäämän korjaamiseksi. Esitin kokouksissa Tanja Hartosen (ps.) kannattamana, ettei Etelä-Savon Energiasta myydä osuuksia, vaan taseen alijäämät ratkotaan muilla energiaomistusjärjestelyillä.

Vaihtoehdoiksi on ehdotettu esimerkiksi riittävä määrä Suur-Savon Sähkön osakkeiden myyntiä. Mikkelin 14 prosentin omistuksen arvo on yhtiöjärjestyksestä riippuen 70–150 miljoonaa euroa. Toisena vaihtoehtona Esen koskienergiaomistusten myynti (noin 35 miljoonaa euroa) sekä lisäksi tarvittava määrä Suur-Savon Sähkön osakkeiden myyntiä. Kolmanneksi Ese ostaa Mikkelin kaupungin Suur-Savon Sähkö oy:n osakkeita ja näin säilytetään energiaomistukset Mikkelin kaupungin konsernin omistuksessa sekä korjataan kaupungin taseen alijäämä ylijäämäiseksi. Neljäntenä vaihtoehtona Ese tulouttaa 3–5 vuoden ajan riittävät osingot kaupungin taseen alijäämän korjaamiseksi.

Mikkelin kaupungin kumulatiivinen alijäämä johtuu osaltaan siitä, että kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden 2018 vuosikustannus oli 180 miljoonaa euroa ja 2022 noin 250 miljoonaa euroa. Lisäksi kaupungin energiaomistukset Suur-Savon Sähkö oy:ssä ja Etelä-Savon Energia oy:ssä on aikoinaan merkitty kirjanpitoon alle 20 miljoonan euron arvoiseksi, nykypäivänä arvo on yli 400 miljoonaa euroa. Omistusjärjestelyillä energiaomistusten kirjanpidollista arvoa voidaan nostaa sekä poistaa taseen alijäämä ja yksi kriisikuntakriteeri.

Esen vähemmistöosuuden myynti tarkoittaa todennäköisesti asiakasmaksujen nousua sekä osinkotuottojen siirtymistä Mikkelin kaupungin lisäksi sijoitusyhtiölle ja pois kaupunkilaisten palveluiden rahoittamisesta.

Kaupungin taseen alijäämän korjaaminen on viivästynyt sen johdosta, että osa poliitikoista on jo ennen talousongelmia halunnut myydä Esen maakunnalliselle Suur-Savon Sähkölle, eikä muita vaihtoehtoja ole haluttu viedä eteenpäin.

Jarno Strengell

Kaupunginvaltuutettu SDP

Kaupunginhallituksen jäsen

Kansanedustajaehdokas

Mikkeli”

#ese #etelasavonenergia #suursavonsähkö #energia #omistus #tase #alijäämä #kriisikunta #omistajaohjaus #mikkeli #sdp

20.2.2023_Etela-Savon_energiaa_ei_saa_myyda.jpg

18.03.2023Olemme kiertäneet viikon aikana vaalitukiryhmäni kanssa Mikkelin-, Kouvolan- ja Savonlinnan aluetta. Kiitos ammattiliitto JHL- puheenjohtaja Päivi Niemi-Laineelle vaalityöavusta ja äänestäjille positiivisesta palautteesta.
15.03.2023Käytiin eduskunnan varapuhemies ja kansanedustaja Antti Rinteen kanssa lounaalla. Keskusteltiin alueellisesta edunvalvonnasta, joita pitäisi ottaa valtakunnallisessa päätöksenteossa huomioon.
12.03.2023Kiireinen vaaliviikko takana, johon mahtui vaalipaneelit Haukivuoren Osulassa, Mikkelin Stellassa ja Kouvolan Vaakunassa, ehdin jakamaan myös naistenpäivän ruusut.
09.03.2023Mukava mäenlasku- ja makkaranpaistoilta pojan kanssa.
06.03.2023Lehtikirjoitukseni maaliskuu 2023: Pelastuspalvelut turvattava koko maassa,
05.03.2023Jarno tavattavissa Mikkelin Kauppakeskus Stellan SAK- eduskuntavaalipaneelissa torstaina 9.3 klo 10.30-11.30. Tervetuloa.
02.03.2023Tänään vahvistettiin eduskuntavaalien vaalinumerot, sain numerokseni 112. Hätänumero on helppo muistaa.
27.02.2023Kansanedustajaehdokas Jarno tavattavissa pe 3.3 Mikkelissä, la 4.3 Pieksämäellä ja ma 6.3 Haukivuorella. Tervetuloa keskustelemaan paikallisesta ja valtakunnallisesta politiikasta.
26.02.2023Olemme kiertäneet viikon aikana Jarnon eduskuntavaalien tukiryhmän kanssa Mikkelin-, Mäntyharjun- ja Savonlinnan aluetta, saaneet paljon positiivista ja kannustavaa palautetta, kiitos.
23.02.2023Tutustuttiin Eloisan turvallisuuslautakunnan kanssa Savonlinnan uuteen paloasemaan, uskalsin laskea palomiesputkella kerrosten välin alas.

Siirry arkistoon »