Lehtikirjoitukseni tammikuu 2023: Omaishoitajan tukea on lisättävä.

06.01.2023

”Omaishoitajaliiton mukaan yli miljoona suomalaista auttaa säännöllisesti läheistään, noin 350 000 henkilöä on pääasiallisessa vastuussa läheisensä huolenpidosta, mutta vain reilussa 50 000 tapauksessa on tehty omaishoitosopimus. Omaishoidettava voi olla lapsi, aikuinen tai vanhus, jolla on fyysisiä- tai psyykkisiä sairauksia tai vammoja.

Useat tekevät omaishoitajatyötä rakkaudesta hoidettavaan, toiset velvollisuudentunteesta tai pakosta, koska paikkakunnalla ei asu muita sukulaisia.

Omaishoitosuhde voi alkaa esimerkiksi vanhuksen kauppa- ja sairaalakäyntien avustamisella, vähän kerrassaan mukaan tulee ruuanlaittoa, lääkkeiden antamista, siivoamista, laskujen maksua ja erilaisten tukien hakemista.

Hoidettavan siirtyminen palvelutaloon ei tarkoita sitä, että omaishoitotehtävä lakkaisi. Esimerkiksi lääkärikäynneillä on omaishoitajan hyvä olla paikalla, sillä monisairas hoidettava ei aina osaa kertoa oleellisia asioita tai tiivistää pitkää potilashistoriaansa.

On myös palvelutaloja, joissa omaishoitajalle jää hankittavaksi osa hygieniatuotteista, elintarvikkeista, apuvälineistä ja vaatteista sekä laskujen maksu ja tukihakemukset. Hoitajapulasta johtuen henkilökunta on kiireinen, joten hoidettavan ulkoilukin jää monesti omaishoitajan vastuulle.

Omaishoitajaa auttaisi, jos hoidettavan lääkäri ei vaihtuisi joka sairaalakäynnillä, palvelutaloissa olisi lyhyt opas mitä palveluita hoidettavalle annetaan ja mitkä asiat kuuluvat omaishoitajalle. Lisäksi omaishoidon tuen hoitopalkkion 439,70 euron vähimmäismäärää tulisi nostaa, omaishoitajien vapaapäiviä lisätä ja omaishoitajien tukiryhmistä tiedottaa paremmin.

Palvelutalohoito voi maksaa yli 5000 euroa kuukaudessa, joten omaishoitajatyö on yhteiskunnalle halpa palvelumuoto. Koska omaishoitajatyö voi kestää vuosia tai vuosikymmeniä on huolehdittava siitä, ettei terve omaishoitaja itse ylikuormitu ja sairastu.

Jarno Strengell

Omaishoitaja

Etelä-Savon hyvinvointialuevaltuutettu sdp

Kansanedustajaehdokas.

Mikkeli”

#omaishoitaja #lähiomainen #sukulainen #lapsi #aikuinen #vanhus #tuki #korvaus #hoitaja #lääkäri #palvelutalo #sdp

3.1.2023_Omaishoitajan_tukea_on_lisattava.jpg

18.03.2023Olemme kiertäneet viikon aikana vaalitukiryhmäni kanssa Mikkelin-, Kouvolan- ja Savonlinnan aluetta. Kiitos ammattiliitto JHL- puheenjohtaja Päivi Niemi-Laineelle vaalityöavusta ja äänestäjille positiivisesta palautteesta.
15.03.2023Käytiin eduskunnan varapuhemies ja kansanedustaja Antti Rinteen kanssa lounaalla. Keskusteltiin alueellisesta edunvalvonnasta, joita pitäisi ottaa valtakunnallisessa päätöksenteossa huomioon.
12.03.2023Kiireinen vaaliviikko takana, johon mahtui vaalipaneelit Haukivuoren Osulassa, Mikkelin Stellassa ja Kouvolan Vaakunassa, ehdin jakamaan myös naistenpäivän ruusut.
09.03.2023Mukava mäenlasku- ja makkaranpaistoilta pojan kanssa.
06.03.2023Lehtikirjoitukseni maaliskuu 2023: Pelastuspalvelut turvattava koko maassa,
05.03.2023Jarno tavattavissa Mikkelin Kauppakeskus Stellan SAK- eduskuntavaalipaneelissa torstaina 9.3 klo 10.30-11.30. Tervetuloa.
02.03.2023Tänään vahvistettiin eduskuntavaalien vaalinumerot, sain numerokseni 112. Hätänumero on helppo muistaa.
27.02.2023Kansanedustajaehdokas Jarno tavattavissa pe 3.3 Mikkelissä, la 4.3 Pieksämäellä ja ma 6.3 Haukivuorella. Tervetuloa keskustelemaan paikallisesta ja valtakunnallisesta politiikasta.
26.02.2023Olemme kiertäneet viikon aikana Jarnon eduskuntavaalien tukiryhmän kanssa Mikkelin-, Mäntyharjun- ja Savonlinnan aluetta, saaneet paljon positiivista ja kannustavaa palautetta, kiitos.
23.02.2023Tutustuttiin Eloisan turvallisuuslautakunnan kanssa Savonlinnan uuteen paloasemaan, uskalsin laskea palomiesputkella kerrosten välin alas.

Siirry arkistoon »