Lehtikirjoitukseni joulukuu 2022: Koulupsykologeja tarvitaan heti lisää.

01.12.2022

”Keväällä 2021 tehdyssä kouluterveyskyselyssä 8.–9.-luokkalaisista 19 prosenttia koki kohtalaista tai vaikeaa ahdistuneisuutta, 26 prosenttia koki terveydentilansa keskinkertaiseksi tai huonoksi. Luvut ovat nousseet aikaisemmista kyselyistä yli viisi prosenttia.

Psykologiliiton mukaan isoissa kaupungeissa koulupsykologien vajaus on 30–50 prosenttia. Osassa kunnista on myös kouluterveydenhoitajista ja kuraattoreista pulaa sekä lastensuojeluilmoitusten käsittelyajat venyneet.

Laki koulupsykologien sitovasta mitoituksesta tulee voimaan elokuussa 2023. Yhtä koulupsykologia kohden saa olla korkeintaan 780 lasta, joten koko maahan tarvitaan lähes 350 uutta koulupsykologia. Tällä hetkellä yhdellä koulupsykologilla voi olla vastuullaan 2 000 lasta.

Koulupsykologit kokevat työtehtävänsä liian laajaksi, eikä palkkaus vastaa työn vaativuutta, minkä johdosta alalle ei haeta riittävästi ja vaihtuvuus on suurta. Psykologien koulutuspaikkojen lisäys ei yksin korjaa tilannetta.

Oppilashuollon työntekijöiden vajaus kuormittaa oppilashuoltoa, opettajia ja lasten vanhempia sekä aiheuttaa pysyviä henkisiä vaurioita lapsille, kun lapsi ei saa ajoissa esimerkiksi lähetettä tarvitsemaansa sairaalahoitoon.

Ongelmien johdosta koulujen järjestyshäiriöt ovat lisääntyneet ja opettajien työajasta menee iso osa muuhun kuin opettamiseen. Yhä useammin kuulee opettajan sanovan, että työkuorma on liian suuri, voimat eivät riitä oman työn kehittämiseen ja tehdään vain pakolliset työt. Kehityssuunta on surullinen, sillä yleensä opettajat haluavat tehdä työnsä mahdollisimman hyvin.

Lasten ongelmiin pitäisi puuttua nykyistä enemmän jo varhaiskasvatuksessa ja peruskoulussa, joka vaatii lisäresursseja. Oppilaan siirtyessä toiselle asteelle, voivat henkiset sekä käyttäytymis- ja elämäntapaongelmat olla jo niin suuria, ettei ammattiin valmistuminen enää onnistu.

Jarno Strengell

SDP:n kansanedustajaehdokas

Ammattiopiston JHL-pääluottamusmies

Mikkelin kaupunginvaltuutettu”

#psykologi #kouluspykologi #lääkäri #kuraattori #terveydenhoitaja #opo #opettaja #oppilas #vanhemmat #kouluterveyskysely #sdp #mikkeli

 1.12.2022_LS-_Koulupsykologeja_tarvitaan_lisaa.jpg

18.03.2023Olemme kiertäneet viikon aikana vaalitukiryhmäni kanssa Mikkelin-, Kouvolan- ja Savonlinnan aluetta. Kiitos ammattiliitto JHL- puheenjohtaja Päivi Niemi-Laineelle vaalityöavusta ja äänestäjille positiivisesta palautteesta.
15.03.2023Käytiin eduskunnan varapuhemies ja kansanedustaja Antti Rinteen kanssa lounaalla. Keskusteltiin alueellisesta edunvalvonnasta, joita pitäisi ottaa valtakunnallisessa päätöksenteossa huomioon.
12.03.2023Kiireinen vaaliviikko takana, johon mahtui vaalipaneelit Haukivuoren Osulassa, Mikkelin Stellassa ja Kouvolan Vaakunassa, ehdin jakamaan myös naistenpäivän ruusut.
09.03.2023Mukava mäenlasku- ja makkaranpaistoilta pojan kanssa.
06.03.2023Lehtikirjoitukseni maaliskuu 2023: Pelastuspalvelut turvattava koko maassa,
05.03.2023Jarno tavattavissa Mikkelin Kauppakeskus Stellan SAK- eduskuntavaalipaneelissa torstaina 9.3 klo 10.30-11.30. Tervetuloa.
02.03.2023Tänään vahvistettiin eduskuntavaalien vaalinumerot, sain numerokseni 112. Hätänumero on helppo muistaa.
27.02.2023Kansanedustajaehdokas Jarno tavattavissa pe 3.3 Mikkelissä, la 4.3 Pieksämäellä ja ma 6.3 Haukivuorella. Tervetuloa keskustelemaan paikallisesta ja valtakunnallisesta politiikasta.
26.02.2023Olemme kiertäneet viikon aikana Jarnon eduskuntavaalien tukiryhmän kanssa Mikkelin-, Mäntyharjun- ja Savonlinnan aluetta, saaneet paljon positiivista ja kannustavaa palautetta, kiitos.
23.02.2023Tutustuttiin Eloisan turvallisuuslautakunnan kanssa Savonlinnan uuteen paloasemaan, uskalsin laskea palomiesputkella kerrosten välin alas.

Siirry arkistoon »